Informačný portál o mágii a ezoterike.Nájdete tu channelingy,info o anjeloch,mágii a ezoterike atď...

Mantry – Ich minulosť

18.01.2010 17:20

Mantra je (podľa hinduizmu) hymnus alebo časť textu, najmä z Véd odriekaný alebo intonovaný ako zariekanie alebo modlitba. Slovná formula slúžiaca na zvukovú vibráciu, napr. aum. Máva rozsah niekoľkých písmen až niekoľko viet (väčšinou sa jedná o božie meno), ktoré sa poväčšine mnohokrát opakujú. Nachádzame ju hlavne v hinduizme, ale postupom času prenikla aj do budhizmu a ďalších ázijských náboženstiev.



V hinduizme tak existuje presvedčenie o totožnosti mena a toho, čo je tým menom označené, preto opakovanie mena niečoho sprítomňuje označované. Už v najstarších indických spisoch (Jadžurvéda) sa objavuje mantra óm (písaná väčšinou a-u-m), ktorá je stotožňovaná so všetkými veľkými bohmi. Dlhú dobu sa mantry netešili takej popularite ako dnes a boli používané len pri rituáloch. Impulzom k nárastu popularity mantier bolo rozšírenie tantrizmu (od zač. letopočtu), ktorý poukazoval na to, že pomocou mantry je možné dosiahnuť spásu (mókšu).

Väčšina hinduistických mantier sú úryvky z rôznych posvätných textov (väčšinou Védy nebo Upanišády). Niektoré vyložene tantrické mantry ale nemusia dávať vôbec žiaden zmysel: hrím, hrám, hrúm, phat atď. - hlavná je tu zvuková hodnota. Dokonca existujú i názory, podľa ktorých je mantra účinná i keď ten, kto ju opakuje, vôbec nevie, čo znamená. Účelom vačšiny mantier je dosiahnuť vyslobodenie (mókša). Okrem toho však často slúžia i k získaniu zdravia, odvráteniu nepriateľov a pod. Podmienkou úspechu je len zopakovať správne mantru určený počet krát.
Napríklad Gayatri mantra sa vraví 10 000-a viac krát.

Mantru je možné odriekavať štyrmi spôsobami:

1. vaikhari - jasne nahlas

2. nadhjama - potichu (aby ju ostatní nepočuli)

3. pašjanti - v myšlienkach

4. para - mantra sa tu javí ako prazvuk, základ všetkých ostatních zvukov, ktorý je nevysloviteľný

V ezoterických smeroch tantrizmu a jogy sa mantra najskôr musí „prebudiť“. Tuto používaná mantra väčšinou nemala žiaden zmysel, ale v meditácii sa mohol jej význam vyjaviť. Tým sa prebudila a ten, kto to dosiahol, získal moc mantry.

Zvláštnou podobou mantier sú dhárání - „zariekania“ (tento termín sa ale väčšinou používa dosť voľne, takže môže tiež splývať s termínom „mantra“). Jedná sa poväčšine o dlhšie úseky, ktoré svojím obsahom jasne ukazujú svoj magický účel.

Článok som si požičal s wikipédie.Bol tak dobrý že som skoro nič nezmenil.

Článok mi požičal Devalon z www.devalon.webnode.sk

Späť

Novinky

Zmena nicku

23.01.2010 13:04
Oficiálne mením svoj nick na ezoterik. Dúfam, že sa vám nové meno páči a, že spolu budeme dobre vychádzať :). 
>>

100% Článkov presunutých

23.01.2010 12:32
Konečne som presunul všetky články ktoré som chcel a začínam písať nové články. Dúfam, že sa vám nové články budú páčiť a, že tu budete chodiť i...
>>

80% Článkov presunutých

20.01.2010 11:50
Milí čitatelia už som sem presunul 80% článkov zo starého blogu.100% článkov tu bude presunutých do 2 dní.   
>>

Už 40% článkov presunutých!

18.01.2010 21:52
Milí čitatelia s radosťou vám oznamujem, že som presunul už 40% článkov zo starého blogu.Znamená to, že termín presunutia článkov do 25.1.2010 by sa...
>>

Úpravy a pridávanie článkov

18.01.2010 14:25
Milí návštevníci momentálne sa na tomto ezoterickom portáli robia úpravy a čoskoro sa pridajú všetky články zo starého blogu.Budem sa snažiť urobiť...
>>
Všetky články

Záznamy: 1 - 5 zo 5

Vyhľadávanie

© 2010 Všetky práva vyhradené.